Nieuwe wetgeving verhoogt de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 van 67 naar 68 jaar. Deze wijziging zorgt er voor dat ook in 2017 de pensioenregeling moet worden aangepast. Helaas is dat geen kwestie van alleen wat administratieve aanpassingen. Hieronder vindt u waarom dat zo is en wat de wijzigingen op hoofdlijnen zijn.
De stijging van de pensioenrichtleeftijd verslechtert de pensioenregeling
De fiscaal maximale pensioenopbouw bedraagt op dit moment 1,875 % van de pensioengrondslag per jaar en wordt niet aangepast. “Geen verandering dus niks aan de hand” zou je kunnen denken. Maar door de verhoging van de pensioenrichtleeftijd kan dus ook 1 jaar langer pensioen worden opgebouwd, en vindt de uitkering plaats vanaf leeftijd 68.
Een werknemer kan kiezen om de pensioenuitkeringen op een bepaalde datum te laten ingaan. Als een werknemer dan toch met pensioen wil gaan op de nu nog geldende 67-jarige leeftijd, moet het opgebouwde pensioen (vanaf 1-1-2018) op deze leeftijd actuarieel vervroegd worden. Dit betekent concreet dat de jaarlijkse pensioenuitkering vanaf leeftijd 67 per jaar zo'n 5% lager ligt dan onder het huidige fiscale regime.
De verhoging van de pensioenrichtleeftijd betekent dus een verslechtering van het pensioenvooruitzicht voor de werknemers. Overigens kunnen de tot 31 december 2017 opgebouwde pensioenen uitgekeerd worden vanaf de oorspronkelijke pensioenleeftijd. Dat is in de meeste gevallen 67 maar kan ook nog 65 of een eerdere leeftijd zijn.
Start snel overleg tussen ondernemingsraad en werkgever hierover
Onafhankelijk van de soort pensioenregeling moet de pensioenregeling worden aangepast aan de nieuwe pensioenrichtleeftijd. Voor eindloon en middelloon betekent dit altijd een verslechtering van de regeling voor de werknemers. Bij een beschikbare premieregeling hangt het effect af van de inhoud van de bestaande regeling.
Onafhankelijk van het effect moet de ondernemingsraad instemmen met de aanpassing. Ook het feit dat de verslechtering ontstaat door een wettelijke regel maakt daarvoor niets uit.
Onze Opmerking
Het is verstandig om in voorbereiding van de pensioenaanpassingen al in een zo vroeg mogelijk stadium overleg tussen de betrokken partijen te starten. Dit maakt een vloeiende invoering eenvoudiger dan wanneer de betrokken partijen met de aanpassing worden geconfronteerd op het moment dat de instemming er moet komen. Bedenk bij het zoeken naar oplossingen dat ook gekeken kan worden of er buiten de huidige pensioenregeling nog compensatie haalbaar is.
Wij komen graag met u in gesprek over de noodzaak en/of de mogelijkheden om uw pensioenregeling aan te passen.
Wij, van Valent Pensioen Experts, zijn dé experts op pensioengebied. Voor vragen kunt u daarom altijd bij ons terecht!
Wilt u voorbereid zijn op een ongewenste impact van de Corona crisis? Is er een aanpassing noodzakelijk van uw pensioenregeling? Of misschien wilt u hierover een adviesvoorstel of een afspraak maken met één van onze experts om van gedachten te wisselen? Vul dan het contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op!